Възможностите за икономически растеж са причина KBC да разширява присъствието

...
 Възможностите за икономически растеж са причина KBC да разширява присъствието
Коментари Харесай

Рубен: Въздействието върху климата - решаващо за цената на кредита

 
Възможностите за стопански напредък са причина KBC да уголемява наличието си в България Клиентите ще чакат от банките да задаваме тона по линия на устойчивостта Скоро ще стартираме предлагането на пакет от най-хубавите ESG фондове в България Бизнесът на Райфайзенбанк България отразява и нашата тактика " Digital first " Имаме упоритост да утроим размера на портфейла от ВЕИ Предстои да пуснем заем " Зелена ипотека "
Питър Рубен е кънтри управител на KBC Груп в България, ръководител на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на ОББ. Има 30-годишна кариера в KBC Груп, включваща необятен набор от управителни позиции в цяла Европа. Преди да пристигна в България е основен изпълнителен шеф на KBC Ирландия, която е първата цифрова банка в белгийската финансова група. Завършил университета в Льовен, Белгия, с магистърска степен по право и MBA от Vlerick Business School, Белгия.
Компании, които не са готови за Зелената договорка, по-трудно  ще получат финансиране и застраховка, споделя Питър Рубен в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Рубен, KBC Group е героят на годината в банковата сфера с присъединението към групата на пенсионно сдружение, както и поради идното обединение с Райфайзенбанк България. С какво България е забавна на KBC Group?

- KBC Group постоянно е заявявала своя интерес да ускори още повече наличието си на главните си пазари - Белгия, Чехия, България, Унгария и Словакия. За нас финансовият бранш в България дава благоприятни условия за развиване, защото степента на употребяваните финансови артикули и услуги е към момента по-ниска от тази в Белгия, както и в някои други западноевропейски страни. Също по този начин следим постоянни основи на макроикономиката, както и благоприятни условия за стопански напредък. Вярваме, че можем да създадем същинска и позитивна смяна за нашите клиенти в България, употребявайки знанията на интернационалната KBC Group и силата на нашите локални екипи.

- Очаква се след сливането ОББ да стане втората по величина на активите банка у нас след УниКредит Булбанк и преди Банка ДСК.  Какво ще промени това за клиентите?

- Преди да приказваме за обединение, би трябвало да отбележим, че договорката предстои на регулаторни утвърждения. Ако изключим тази конвенционалност, Райфайзенбанк България и нейните дъщерни сдружения съставляват бизнес с отлична известност и управнически екип. Техният явен фокус върху нововъведенията и дигитализацията, комбиниран с висока степен на задоволеност на клиентите, отразяват и нашата лична тактика, позната като " Digital first ". Това е неповторима опция за основаване на сполучлива композиция от два отлични екипа, избирайки най-хубавите артикули и услуги в интерес на българските консуматори и компании.В основата на задачата на KBC Group е да оказваме помощ на нашите клиенти да порастват и да пазят своите финансови ползи. Чрез нашия неповторим банково-застрахователен бизнес модел и високото равнище на цифрови нововъведения, ние предоставяме цялостен набор от финансови услуги от международна класа, посредством които клиентите да реализират своите финансови цели. Утвърдихме се като мощен състезател на пазара, предлагащ цялостна гама от банкови, застрахователни, лизингови услуги, както и услуги за ръководство на активи.През последните няколко години доказахме своя опит във завършването на сходни интеграции по равномерен и ефикасен метод. Ние сме изцяло ангажирани с тази договорка и ще я изпълним допустимо най-добре, след приемане на нужните регулаторни утвърждения. Това значи да подсигуряваме, че обслужването на клиентите ще бъде в центъра на нашето внимание, както и обединяването на структурите на двете компании.

- Банките ще бъдат деен участник в идната промяна, обвързвана със " Зелената договорка ". Готова ли е ОББ за това и какви ще са целите й?

- В ОББ имаме вяра, че прекосяването към нисковъглеродна стопанска система е едно от жизненоважните провокации на нашето време. Това е неразделна част от нашата бизнес тактика. На първо място работим интензивно за интензивно понижаване на личния ни въглероден отпечатък и въздействието върху климата. Вече намалихме въглеродните си излъчвания с 56% и сме на път да достигнем понижение със 75% до 2025 година В допълнение, търсим способи да използваме електричество единствено от възобновими източници, с цел да станем още по-ефективни в потреблението на хартия и вода. Също по този начин осъзнаваме провокациите, които преходът слага пред нашите клиенти. " Зелената договорка " ще предложи доста благоприятни условия да помогнем на нашите клиенти да допринесат за сполучлив преход и ние създаваме решения, които им разрешават да се включат в този преход. Все повече имам вяра, че клиентите ще чакат от банките да задаваме тона по линия на устойчивостта и да им оказваме помощ в техния личен път към стабилно бъдеще.

- За какво би трябвало да се готви бизнесът, с цел да е сигурен, че ще получи финансиране за своите планове?

- Компаниите ще би трябвало да могат да мерят въздействието си върху климата и, където е належащо - да имат характерен проект за деяние. Европейски Съюз създава общоприета скица за подредба. Банките, застрахователите и фирмите, ръководещи активи, ще би трябвало да ползват тези измервания, с цел да разграничат рисковия профил на техните клиенти във връзка с климата. Това в последна сметка ще докара до диференцирано систематизиране на капитала. Просто казано - за компании, които са недобре готови, ще бъде по-трудно и по-скъпо да получат финансиране и застраховка. Обратното също е годно.Управлението на този преход е комплицирано предизвикателство, както за финансовите институции, по този начин и за нашите клиенти. В KBC Group към този момент започнахме да споделяме интензивно тези проблеми с клиентите си и скоро ще стартираме нови начинания, с цел да ги подпомогнем да създадат своя преход.Вярвам, че би трябвало да гледаме на това като на опция да преосмислим метода, по който управляваме нашия бизнес. Ние, като компании, имаме решаваща роля за по-устойчиво бъдеще в страната и на планетата.

- Има ли към този момент ОББ специфични оферти за финансиране на покупки и планове, които са в обсега на " зеления " преход?

- Ние непрестанно усилваме предлагането на ESG артикули, както при вложенията, по този начин и в кредитирането. KBC Асет мениджмънт има повече от 15 години опит в тази област и след няколко месеца ще стартираме предлагането на пакет от най-хубавите ESG фондове в България. На зрелите интернационалните пазари на KBC Group през тази година към този момент над 70% от новите вложения отиват в подобен вид фондове, като към 1/4 от всички ръководени активи все още са ESG. Очакваме същата наклонност да се развие и тук в България. Предстои ни да стартираме заем " Зелена ипотека ". Поставили сме си упоритост да утроим размера на портфейла от възобновими енергийни източници и да подсигуряваме, че неговият дял в общия енергиен портфейл на ОББ е най-малко 65%. За задачата имаме специфичен кредитен артикул за финансиране на фотоволтаични централи до 2 MW. Поглеждайки напред виждаме още повече благоприятни условия да помогнем на нашите бизнес клиенти, на които да осигурим достъп до финансови принадлежности и дотации от Европейския съюз, като част от Зелената договорка на Съюза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР